ОЛІЯ ГОРІХА ВОЛОСЬКОГО, Walnut oil — мясляниста рідина світло-жовтого чи зеленуватого кольору зі специфічним смаком та м’яким горіховим ароматом. Належить до класу швидковисихаючих олій, але відрізняється більш низькою в’язкістю. Містить ненасичені жирні кислоти (лінолеву, ліноленову), вітаміни Р, А, Е, С, групи В, каротиноїди, макро- і мікроелементи (цинк, мідь, йод, кальцій, магній, залізо, фосфор, кобальт).
Одержують методом холодного віджиму з ядер волоського горіха. Властивості: Тпл — 27 °С, густина — 0,917 г/см3, Тзатв — від −18 до −28 °C, число омилення — 286, йодне число — 142–144.
Використовують у фармацевтичній, косметичній та харчовій промисловості. Входить до складу мазей, кремів, бальзамів. Проявляє протизапальну, регенеруючу, пом’якшувальну, тонізувальну дію та сприяє зниженню холестерину крові. Входить також до складу харчових добавок у їжу (для поліпшення обмінних процесів в організмі).
Зберігають у герметичних контейнерах, у сухому прохолодному, захищеному від світла місці.
Досон Р., Эллиот Д., Эллиот У. и др. Справочник биохимика. — М., 1991; Handbook of Pharmaceutical Excipients / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Shesky, S.C. Owen. — London–Chicago, 2006.